18 jan. 2009

....112


Jaha, då vet man att 112 fungerar. Idag var jag nämligen tvungen att nyttja den tjänsten, närmare bestämt brandkåren.
Det blev brand i min lilla fina bil. Jag skulle ta bilen till butiken men innan jag startade skulle jag skrapa av isen som bildats på insidan av bakrutan (el till bakrutan är trasig). Jag kröp in i baksätet och skrapade. När jag var färdig och skulle backa ut igen kände jag en konstig lukt och fick därefter se att det kom rök från batteriet under baksätet.
Jag fick naturligtvis panik och hävde bort allt som låg i baksätet men när jag skulle ta bort baksätet mindes jag plötsligt inte hur man gjorde.
Okey, tänkte jag. Här krävs andra krafter. Jag slog igen bildörren och ringde 112. Det var lite krångligt att förklara för telefonisten att batteriet fanns inne i bilen, inte under motorhuven.

Straxt därefter dök fem brandmän upp med blåljus och tjutande sirener de kunde då konstatera att elden slocknat av sig själv.
Det var trevliga brandmän som skruvade bort batteriet för att inget mer skulle inträffa. De stannade en extra stund och vi diskuterade gamla bilar. Alla var rörande överens om att det hade varit mycket tragiskt om min fina lilla bil brunnit upp. En av dem sa dessutom att hade det varit en modernare bil hade branden troligtvis inte slocknat av sig själv. I modernare bilar finns så mycket syntet som brinner lätt. I min gamla bubbla är materialet inte lika lättantändligt.
Stoppningen i baksätet, den som brann, är gjort av någon sorts metallinblandad ull och slocknade snällt av sig själv när syretillförseln inte blev så god.

Det känns otroligt skönt att min lilla bil inte fick större skador, bara lite svedd i stoppningen. Men för säkerhets skull kommer min "mek" och tittar till pärlan i morgon. Så inga kablar är skadade.
Tack 112 och brankåren för den snabba hjälpen.

2 kommentarer:

f i f f i. sa...

Hörde tutet och såg brandbilen från morbrors fönster. Tänk om jag hade vetat då att den var på väg till dig... Världen är liten.

Cora sa...

Ja det händer ett och annat även i byhålan, hihi